Wat als er geen BigBags waren?


KUNSTMEST ZONDER BIG BAGS?

Het vervoeren van kunstmest zonder big bags is een flinke uitdaging. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van bulksilo’s. Het gebruik van deze silo’s maakt het mogelijk om een grote voorraad op te bouwen, want de meeste silo’s hebben een flinke inhoud.

Het gebruik van bulksilo’s kent zijn voordelen, maar ook zeker zijn nadelen. Je bent bijvoorbeeld heel beperkt in het transport. De beste optie is om de kunstmest direct vanuit de silo in de strooier te plaatsen. Dat is prima wanneer je in de directe omgeving van jouw boerderij gaat strooien. Wanneer je verder weg en veel moet strooien, is het handiger om met een aantal big bags naar de kavel te rijden.

Daarnaast ben je ook beperkt met de verschillende soorten kunstmest die je wilt strooien. Een bulksilo gevuld met KAS, daar gooi je natuurlijk geen Kali bij.

ZAND

Grote hoeveelheden zand verplaatsen is geen probleem. Er zijn hele transportbedrijven ingericht voor zandtransport. Voor weg en waterbouw is dat praktisch, zij beschikken vaak over voldoende machines (kranen, shovel, etc.) om zandbulten te verplaatsen en te vlakken.

Echter, wanneer je als hovenier of stratenmaker bij een particulier aan de slag gaat. Is het niet altijd handig om een grote bult zand op de oprit te hebben liggen. Het ligt vaak op een plaats waar het in de weg ligt en verplaatsen is lastig.

In dit geval is een big bag erg handig, je kan ze gemakkelijk door smalle steegjes krijgen en kunt ze, met de vidbag, gedoseerd lossen. Zo verspil je geen product en ben je erg flexibel!

Fledbag gedoseerd legen

GRIND

Voor grind geldt eigenlijk hetzelfde als voor zand. Wanneer je zeer grote hoeveelheden besteld, wordt het vaak als bulk gebracht. Op een grote hoop. Geen probleem, wanneer je daar de ruimte en de machinery voor hebt.

Wanneer je deze middelen niet tot de beschikking hebt bij jou klant. Dan is het makkelijker werken met bigbags. De big bags zijn handelbaar en je kunt ze gedoseerd legen.

DIERVOEDING ZONDER BIG BAGS?

Grootverbruikers van diervoeding als in veehouderijen of fokkerijhouders zouden zonder big bags flink moete sjouwen met grote, zware zakken voer. Dat geeft een rommeltje, en is arbo-technisch misschien niet helemaal verantwoordelijk.

Een bigbag op een losinstallatie zorgt voor veel gebruikersgemak. Je rol een kruiwagen gemakkelijk onder het systeem en tapt daar precies het nodige in. Geen zwaar werk en geen verspilling. Daar houden van we van, toch?