BigBags verplaatsen, hoe doe je dat veilig?


Je kunt een bigbag vullen met verschillende soortelijke gewichten, maar een bigbag met kunstmest weegt al snel 600kg. Wanneer je deze big bags wilt verplaatsen, heb je de vorken van de heftruck meestal op een hoogte van ongeveer 2 meter. Je kunt je vast voorstellen dat dit gevaren met zich mee brengt. Het is verstandig om weinig afstand af te leggen met de bigbags in de heftruck lepels, maar soms is dit nodig. In deze blog nemen we je mee in de mogelijkheden en proberen we je op de hoogte te brengen van de mogelijkheden.

Let ten alle tijden op wanneer je zelf gevulde bigbags gaat verplaatsen en houdt altijd je omgeving in acht.

BIG BAGS HIJSKRUIS

De meest snelle manier om een bigbag te verplaatsen is met een hijskruis of hijsbalk. Die heb je in verschillende soorten en maten. Sommigen zijn ontwikkeld met een hijsoog, klaar voor gebruik met een kraan. Maar ze zijn ook ontwikkeling met voorbereiding voor een heftruck. Het grote voordeel? De bigbags kunnen niet van de vorken afglijden wanneer je (te) hard remt. Stel dat je een bigbag met kunstmest wilt legen boven een kunstmeststrooier, dan is het wel prettig dat deze 600 kilogram niet op jouw nieuwe kunstmeststrooier valt.

BIG BAGS LOSINSTALLATIE

De veiligste manier om bigbags te handelen is met een bigbag losinstallatie. Hierbij verminder je het transport met bigbags enorm. Je plaatst de zakken met kunstmest, grind, zand of diervoer op het frame en deze blijft daar totdat de inhoudt op is. Met een slim doseersysteem aan de onderzijde. Het gepulseerd legen van bigbags is een zeer prettige bijkomstigheid om de dure inhoudt niet te verspillen.

Een losinstallatie voor bigbags heb je in verschillende soorten en maten. Speciaal voor rollende inhoud of voor intensief gebruik. Kijk voor meer informatie eens rond op onze website.

losinstallatie bigbag kalk

Bigbags op los installatie

BIG BAGS OP EEN PALLET

Het verplaatsen van bigbags op een pallet klinkt als een veilige en eenvoudige oplossing. Maar vergis je niet. Wanneer je de massa met een noodstop moet afremmen loop je verschillende risico’s. De bigbag kan dan omvallen bovenop een persoon. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dit vervelende gevolgen kan hebben. Daarnaast kan de gevulde zak omvallen en zijn inhoud verspreiden over de vloer. Zonde, natuurlijk. Wij adviseren dan ook ten zeerste om bigbags niet te verplaatsen op pallets.

CONCLUSIE; HOE VERPLAATS JE BIGBAGS?

Wanneer je snel bigbags wilt lossen, of als een vaste opstelling geen optie is, is een hijskruis de meest verstandige oplossing om je bigbags te handelen. Een hijsbalk beveiligd de lading en zorgt ervoor dat het niet van je vorkenbord valt.

Wanneer je écht veilig wilt werken, doe je er goed aan om een losinstallatie te plaatsen en het aantal bigbag handelingen te minimaliseren.

BigBags verplaatsen zonder hulpmiddelen of met een pallet is geen goed idee. De Arbo zal hier ook een mening over hebben. Wanneer je met bigbags gaat werken, zorg dat je spullen op orde zijn!